Σκέψου χωρίς περιορισμούς

Γιατί να επιλέξετε Ceasarstone?
12 Δεκεμβρίου 2022

Σχεδιασμός ντουλαπιών κουζίνας

Ας κάνουμε μία δοκιμή. Πηγαίνετε για μια στιγμή στην κουζίνα σας και ρίξτε μια ματιά γύρω σας – ποιο είναι το πιο σημαντικό αντικείμενο που βλέπετε; Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα είναι τα ντουλάπια της κουζίνας που περικλείουν τον χώρο σαν να σημαδεύουν και να ορίζουν την επικράτειά τους. Η κουζίνα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τον σχεδιασμό και το σχεδιασμό, το στυλ της δημιουργεί μια αισθητική δήλωση και η θέση των ντουλαπιών σε σχέση με τα άλλα εξαρτήματα και τις συσκευές καθορίζει τη ροή στο χώρο.

Σχεδιασμός σύμφωνα με τις ανάγκες σας

Τα ντουλάπια κουζίνας βρίσκονται στην καρδιά ενός από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού. Ευθύνονται για την αποθήκευση των σκευών, τροφίμων και παρέχουν χώρο για την έκθεση διακοσμητικών πιάτων. Τα ντουλάπια κουζίνας που έχουν σχεδιαστεί σωστά λειτουργούν ως πρακτικό και αισθητικό στοιχείο για χρόνια. Στα ταιριαστά ντουλάπια και τα εσωτερικά τους τμήματα πρέπει να λάβετε υπόψη αρκετούς παράγοντες: τη χρήση της κουζίνας (ώρες μαγειρέματος, τρόπος ζωής), οι άνθρωποι που συνήθως ανακατεύουν το καζάνι (μονός ενοικιαστής, ζευγάρι, οικογένεια με παιδιά) και πολλά άλλα. Χαρακτηριστικά όπως το ύψος, το βάθος, το σχήμα του ανοίγματος, τα συρόμενα συρτάρια, τα καλάθια, οι κλειδαριές ασφαλείας και ούτω καθεξής, είναι τα στοιχεία που υπαγορεύουν τον εσωτερικό σχεδιασμό των ντουλαπιών – και επομένως είναι σημαντικό να σκεφτείτε όλες τις λεπτομέρειες εκ των προτέρων.

Photo: Itay Sikolsky

Οι «10 χρυσές ερωτήσεις» για τον προγραμματισμό των ντουλαπιών της κουζίνας σας

Πριν οργανώσετε και σχεδιάσετε τη κουζίνα σας, πρέπει να κάνετε δέκα βασικές ερωτήσεις.

 • Πόσο προσεκτικά σχεδιασμένο είναι το τρίγωνο των εργασιών της κουζίνας σας (οι γραμμές που συνδέουν τον νεροχύτη, τη σόμπα και το ψυγείο); Σε αυτό το τρίγωνο εργασίας περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας, και επομένως δεν πρέπει να απέχουν πολύ μεταξύ τους.
 • Πόσο ακριβείς ήταν οι μετρήσεις του χώρου της κουζίνας σας που δώσατε στον σχεδιαστή; Οι λανθασμένες μετρήσεις θα δημιουργήσουν ερμάρια που δεν ταιριάζουν ή επιπλέον χώρους που είναι δύσκολο να γεμίσουν κατά το στάδιο της εκτέλεσης.
 • Ενδιαφέρεστε για προσαρμοσμένα ντουλάπια κουζίνας ή ντουλάπια κουζίνας από τη βιτρίνα; Τα προσαρμοσμένα ντουλάπια κουζίνας απαιτούν σχεδιασμό που απαιτεί χρόνο και επαγγελματίες, αλλά προσαρμόζονται στους στις ανάγκες σας. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το κόστος μιας κουζίνας από μια "βιτρίνα" θα είναι σχετικά χαμηλό. Η δοκιμαστική εμπειρία είναι ιδανική καθώς μπορείτε ήδη να ελέγξετε το επίπεδο πρακτικότητας από τις οθόνες του καταστήματος, να εξετάσετε τις πρώτες ύλες, τον τρόπο με τον οποίο συναρμολογείται και φυσικά να αποκτήσετε μια πρώτη εντύπωση για το σχέδιο.
 • Είστε εξοικειωμένοι με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πιθανών πρώτων υλών για ντουλάπια κουζίνας – διάφορα είδη ξύλου, MDF, σανίδες σάντουιτς, μοριοσανίδες και παρόμοια; Λάβετε υπόψη ότι το εξωτερικό και το εσωτερικό των ντουλαπιών δεν είναι απαραίτητα κατασκευασμένα από την ίδια πρώτη ύλη.
 • Τα ντουλάπια της κουζίνας σας θα περιέχουν συνδετήρες ή απλώς βίδες; Η ποιότητα της σύνδεσης μεταξύ των εξαρτημάτων θα καθορίσει την ποσότητα φθοράς στα ντουλάπια με την πάροδο του χρόνου.
 • Η ευκολία στο άνοιγμα και στο κλείσιμο των ντουλαπιών της κουζίνας είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας όσο ο σχεδιασμός στην επιλογή των εξαρτημάτων κουζίνας. Επιπλέον, η ποιότητα των υλικών και της συναρμολόγησης θα καθορίσει την ανθεκτικότητα των ντουλαπιών μακροπρόθεσμα και θα επηρεάσει την ευκολία της εργασίας.
 • Τι γίνεται με την εγγύηση προϊόντος; Σε ποια διεύθυνση θα απευθυνθείτε αν παραστεί ανάγκη; Είναι σημαντικό να ελέγχετε τις επιφυλάξεις και τα «ψιλά γράμματα» των υλικών που τείνουν να διαβρώνονται και να γνωρίζετε εκ των προτέρων τα όρια ευθύνης του κατασκευαστή ή του συναρμολογητή. Για παράδειγμα – με την τοποθέτηση επιφανειών και επένδυσης από εταιρεία Caeserstone, σας παρέχεται τριετής εγγύηση από την ημερομηνία εγκατάστασης, υπό την προϋπόθεση ότι η εγκατάσταση εκτελείται από εξουσιοδοτημένο συνεργάτη.
 • Ποια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί ως μέρος του σχεδιασμού της κουζίνας; Για τα σπίτια με μικρά παιδιά, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κλειδαριές ασφαλείας, τα ντουλάπια πρέπει να έχουν εξαρτήματα και χερούλια που δεν θα μετατρέπονται σε «σκάλα» για να φτάσουν τα παιδιά στον πάγκο και τη σόμπα και οι πόρτες πρέπει να κλείνουν με μηχανισμούς που αποτρέπουν το περιστασιακό χτύπημα του δάχτυλο.
 • Τα κάτω ντουλάπια περιλαμβάνουν προστατευτικό; Συνήθως το προστατευτικό βρίσκεται κάτω από τα χαμηλά ντουλάπια και τα προστατεύει από τη διείσδυση υγρών και τη συλλογή βρωμιάς. Κατά τη διαδικασία σχεδιασμού των ντουλαπιών κουζίνας, είναι σημαντικό να ελέγξετε την ανθεκτικότητα των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένο και πόσο βολικό είναι να αποσυναρμολογήσετε για σχολαστικό καθαρισμό.
 • Από ποια υλικά θα γίνει η επένδυση για την πρόσοψη; Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις διαφορές μεταξύ των κοινών υλικών - μάρμαρο, Caesarstone, μελαμίνη, καπλαμάς, Formica, γυαλί, ακρυλικό υλικό ή ξύλο. Θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά τις σχεδιαστικές πτυχές και τις πρακτικές πτυχές καθενός από τα υλικά, σε ποιο βαθμό διαβρώνονται, πόσο εύκολο είναι να καθαριστούν κ.λπ.

Από τι υλικά κατασκευάζονται τα ντουλάπια της κουζίνας σας;

Τα ντουλάπια κουζίνας κατασκευάζονται από το σώμα του ντουλαπιού και την πρόσοψη του ντουλαπιού. Ως επί το πλείστον, τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται το σώμα είναι μοριοσανίδες (μικροσκοπικές ίνες ξύλου που επεξεργάζονται μαζί με την προσθήκη κόλλας) ή σανίδα που είναι κατασκευασμένη από στρώματα ξύλου κολλημένα μεταξύ τους. Αυτά ονομάζονται βιομηχανικά ξύλα και η ποιότητά τους εξαρτάται από το είδος της κόλλας και την πυκνότητα των υλικών από τα οποία κατασκευάζονται. Η μοριοσανίδα MDF χρησιμοποιείται συνήθως για το εσωτερικό των συρταριών.

Όταν μιλάμε για πόρτες και την εξωτερική τους επίστρωση – η γκάμα μπορεί να είναι χαοτική. Εδώ μπορούμε να βρούμε, για παράδειγμα, μασίφ ξύλο ή φινίρισμα Formica / μελαμίνη / ανοξείδωτο χάλυβα / καπλαμά, ένα ντουλάπι κουζίνας με το σώμα του από σανίδα σάντουιτς και ένα εξωτερικό φινίρισμα καπλαμά με συρτάρια με πάτο. Το MDF δεν συνιστάται για το σώμα του ντουλαπιού από μασίφ ξύλο καθώς η πρώτη ύλη είναι πιο ακριβή και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να επιβιώσει στη φυσική υγρασία που υπάρχει στην κουζίνα και μπορεί να παραμορφωθεί λόγω συχνών αλλαγών θερμοκρασίας. Υπάρχει μεγάλη γκάμα υλικών για την πρόσοψη του ντουλαπιού και πληθώρα σχεδίων τα οποία φυσικά μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά την εμφάνιση της κουζίνας.

Μεταξύ των διαθέσιμων υλικών για τις προσόψεις των ντουλαπιών κουζίνας -

 • Επένδυση από χαλαζία Caesarstone: Σήμερα, με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, είναι δυνατή η κάλυψη των ντουλαπιών της κουζίνας χρησιμοποιώντας επιφάνειες χαλαζία Caesarstone, οι οποίες παρέχουν μια διακοσμητική μαρμάρινη εμφάνιση. Αυτές οι μοναδικές επενδύσεις διατίθενται σε ποικιλία υφών, χρωμάτων και φινιρισμάτων. Πρόκειται για ιδιαίτερα λεπτές επιφάνειες, μέχρι πάχους μόνο 3mm που δεν βαραίνουν το σώμα των ντουλαπιών και επιτρέπουν το εύκολο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών.
 • Επένδυση φορμάικας: Η επιφάνεια είναι κατασκευασμένη από επεξεργασμένες πλαστικές ίνες σε μείγμα σκληρότητας που είναι κολλημένες πάνω σε κόντρα πλακέ (βιομηχανικό ξύλο από συμπιεσμένο θρυμματισμένο ξύλο). Το αποτέλεσμα είναι λείο στην αφή με γυαλιστερό φινίρισμα.
 • Επένδυση καπλαμά: Ένα λεπτό στρώμα ξύλου κολλημένο σε μια σανίδα MDF. Ο σχεδιασμός ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο λάμψης και την προτιμώμενη υφή (όψη "φυσικού ξύλου", ρίγες και άλλα).
 • Μασίφ ξύλινα στρώματα (καρυδιά, δρυς, κερασιά, οξιά, σφενδάμι και άλλα) – αυτά τα στρώματα είναι κολλημένα μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα πλέγμα που παράγει ένα ποιοτικό προϊόν για μακροπρόθεσμη βάση.
 • Γυαλί: Καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στο σχεδιασμό της κουζίνας με τις υφές, το βαθμό γυαλίσματος και το εύρος των εκτυπώσεων. Το γυαλί χρησιμοποιείται κυρίως για τα πάνω ντουλάπια της κουζίνας.

 

5 σημάδια ποιοτικών ντουλαπιών κουζίνας

 • Οι κλειστές πόρτες ευθυγραμμίζονται με σταθερά διαστήματα μεταξύ τους
 • Υψηλός βαθμός στίλβωσης (εξωτερικά και εσωτερικά)
 • Οι πόρτες και τα συρτάρια κλείνουν αθόρυβα
 • Υψηλός βαθμός φινιρίσματος στις επιφάνειες (χωρίς φυσαλίδες, διαρροές ή πτώσεις)
 • Τα φωτιστικά στερεώνονται σωστά (συμπεριλαμβανομένης της πόρτας ανύψωσης στην κουζίνα)

Άνω και Κάτω Ντουλάπια Κουζίνας

Τα επάνω ντουλάπια αποτελούν σημαντικό μέρος του σχεδιασμού της κουζίνας. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη όλες τις πιθανές φόρμες ανοίγματος. Η λαβή πρέπει να είναι άνετη για να επιτρέπει γρήγορο και εύκολο ελιγμό (κανονικό άνοιγμα, ανύψωση), καθώς και να λαμβάνει υπόψη τα ύψη των «πελατών» που θα μαγείρευαν στην κουζίνα. Τα κάτω ντουλάπια περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, χώρο για πλυντήριο πιάτων, φούρνο κ.λπ. Ο σωστός σχεδιασμός των κάτω ντουλαπιών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το μέγεθος και τη θέση των ηλεκτρικών συσκευών και να δημιουργεί ένα σχέδιο αρμονικό για το μάτι. Συνήθως, τα κάτω ντουλάπια είναι βαθύτερα από τα πάνω ντουλάπια και η πρόσβαση στα κάτω ντουλάπια θα είναι λιγότερο βολική. Τα γωνιακά ντουλάπια είναι ακόμη πιο δύσκολα, ωστόσο υπάρχει μια σειρά προηγμένων λύσεων για αυτά στην αγορά. Είναι σημαντικό να προσαρμόσετε το ντουλάπι με ποιοτικά και βολικά συρόμενα συρτάρια ή άλλες σχεδιαστικές λύσεις που ικανοποιούν την ανάγκη για εύκολη πρόσβαση. Τα συρτάρια θα σας επιτρέψουν να βελτιστοποιήσετε τον χώρο του ντουλαπιού, ώστε να μπορείτε να αποθηκεύετε πολλά αντικείμενα το ένα δίπλα στο άλλο και η προσβασιμότητά τους θα είναι ευκολότερη.

Ανανέωση υπαρχόντων ντουλαπιών κουζίνας

Σχεδόν κάθε ντουλάπι κουζίνας μπορεί να ανανεωθεί και να αναδιαμορφωθεί. Η αναδιαμόρφωση ή η ανανέωση των ντουλαπιών κουζίνας μερικές φορές περιλαμβάνει μόνο εξωτερικές αλλαγές σχεδιασμού και μερικές φορές περιλαμβάνει πλήρη αναδιοργάνωση των ραφιών, αντικατάσταση μεντεσέδων, προσθήκη καρουζέλ/καλαθιών, αντικατάσταση κομματιών για τα συρτάρια κ.λπ. Η αντικατάσταση των ντουλαπιών αναβαθμίζει την εμφάνιση άμεσα και με σχετικά ελάχιστη επένδυση. Το βάψιμο των ντουλαπιών της κουζίνας μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας ανθεκτικά υλικά προσαρμοσμένα για εύκολη συντήρηση ρουτίνας, που δεν περιέχουν μόλυβδο που είναι μια τοξική ουσία που δεν θέλετε κοντά στο φαγητό σας. Τα αδιαφανή χρώματα επιτρέπουν την αλλαγή των χρωμάτων, σε αντίθεση με τα βερνίκια με βάση το ακρυλικό που διατηρούν την υπάρχουσα εμφάνιση, την προστατεύουν και ανανεώνουν την εμφάνιση. Σκεφτείτε τη δυνατότητα να βάψετε το εξωτερικό των ντουλαπιών σας με ένα εποξειδικό υλικό φούρνου. Η διαδικασία βαφής στο φούρνο εξασφαλίζει υψηλή συνοχή και ανθεκτικότητα του χρώματος.

Τάσεις στο σχεδιασμό ντουλαπιών κουζίνας

Ανυψωτικές πόρτες – Οι πόρτες ανύψωσης στην κουζίνα είναι πόρτες εξοπλισμένες με προηγμένο μηχανισμό στερέωσης για άνοιγμα προς τα πάνω ή προς τα πλάγια. Οι ανυψωτικές πόρτες για την κουζίνα είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για ντουλάπια κουζίνας σε σοφίτα και μπορούν να κατασκευαστούν από εξωτερικά ντουλάπια από χαλαζία, γυαλί ή μασίφ ξύλο σε συνδυασμό με Formica.

Photo: Webb Brown Neaves

Εκλεκτικισμός

Ο εκλεκτικισμός μπορεί να εκφραστεί με διαφορετικούς συνδυασμούς υλικών, υφών και χρώματος. Ο συνδυασμός των υλικών, ειδικά στον κλασικό σχεδιασμό κουζίνας, δημιουργεί ενδιαφέρον και τραβά τα βλέμματα, αναβαθμίζοντας έτσι ολόκληρο το δωμάτιο.

Photo: Matt Michael Design

Ενσωμάτωση Ηλεκτρικών Συσκευών 

Μία από τις κοινές τάσεις στο σχεδιασμό ντουλαπιών κουζίνας είναι αυτή της κάλυψης των ηλεκτρικών συσκευών. Για να το κάνετε αυτό, συνιστούμε, ήδη στο στάδιο του σχεδιασμού, να γνωρίζετε ποιες συσκευές σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε και τις μετρήσεις τους. Αυτό γίνεται για να μπορέσετε να κατασκευάσετε ντουλάπια κουζίνας προσαρμοσμένα για αυτά.

Photo: George Skentzos: Kastell Kitchens Australia

Ενσωμάτωση Βιτρίνας

Τα ντουλάπια κουζίνας με γυάλινες εξωτερικές όψεις, όπως ένα υαλοπίνακα, επιτρέπουν στο μάτι να ξεκουραστεί από τη «βαρύτητα» της εμφάνισης κλειστών ντουλαπιών από τοίχο σε τοίχο. Λίγα γυάλινα εξωτερικά από μόνα τους επιτρέπουν μια ευχάριστη εμφάνιση πιάτων ή διακοσμητικών αντικειμένων στην κουζίνα και δίνουν την εμφάνιση ενός κομψού επίπλου για ολόκληρο το σύστημα ντουλαπιών.

Photo: George Skentzos: Itay Sikolsky

Έξυπνη αποθήκευση

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει μεγάλη επίγνωση της σημασίας κάθε διαθέσιμου εκατοστού χώρου στην κουζίνα. Μέσω της προσαρμοσμένης έξυπνης αποθήκευσης, είναι δυνατή η αποτελεσματική χρήση των υψηλότερων και βαθύτερων γωνιών στην κουζίνα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.